Kraag beschermt kwetsbare afwateringsbuis aan uiteinde
Een soort-buis-om-een-buis kan het uiteinde van een uit een talud stekende afwateringsbuis beschermen tegen mechanische beschadigingen. Je kunt ze regelmatig zien als je langs sloten of wat bredere watergangen rijdt: smalle, plastic afwateringsbuizen die iets boven het wateroppervlak uit het talud steken.
Veel buizen zijn duidelijk beschadigd, door maai- of baggerwerkzaamheden. Stukken pvc kunnen zo in het water terechtkomen en in de buis kan een scheur ontstaan die zich over enige afstand ondergronds voortzet. Daardoor kunnen plantenwortels de buis b
innendringen en zo de waterafvoer hinderen.
Om schade zoveel mogelijk te voorkomen staat in veel gevallen een markeringspaaltje bij zo’n afvoerbuis, opdat de bestuurder van de maaimachine gewaarschuwd is. “Vervanging van een kapotte afwateringsbuis is tijdrovend, vereist over het algemeen de inzet van een graafmachine en is daardoor kostbaar”, aldus Dick Bruyns, werkzaam bij de gemeente Heerhugowaard. “Om het stukgaan te beperken, kun je rond de buis met de hand maaien, maar ook dat is tijdrovend.”
Onopvallend
In de gemeente Heerhugowaard speelt het buizenprobleem ook en men vroeg zich af wat er aan al die beschadigingen en steeds terugkomende kosten zou kunnen worden gedaan.
De oplossing kwam van Bruyns, die een constructie bedacht om het uiteinde van een afwateringsbuis afdoende te beschermen. Hij noemde het de TBB, wat staat voor ‘talud buis beschermer’.
Het betreft een soort beschermkraag die is gemaakt uit een buisdeel van polyetheen (pe), met een diameter van 200 of 315 millimeter. Het ene uiteinde van het buisdeel is afgesloten met een aangelaste deksel waar een korte buis door loopt, met dezelfde denkbeeldige lengte-as, maar een ongeveer 60 procent kleinere diameter. Hierop kan de afwateringsbuis worden aangesloten via een flexibele mof.
Het andere uiteinde van het brede buisdeel is schuin afgezaagd, onder een hoek die gelijk is aan de hellingshoek van het talud. Bij het plaatsen van de beschermer valt de schuine rand vrijwel weg in het talud, waardoor de constructie nauwelijks meer opvalt. Zo is hij onbereikbaar voor gemotoriseerde maaiers en baggeraars, zodat ook markeringspaaltjes niet meer nodig zijn. Bovendien is het verdiept liggende uiteinde van de afwateringbuis nu onbereikbaar voor opdringerige planten.
Het systeem is geschikt voor zowel nieuwe als reeds in gebruik zijnde afwateringsbuizen, bijvoorbeeld van een bestaand drainagesyteem.
Maatvoering
Bruyns heeft zijn vinding ondergebracht in het bedrijfje TBB Afvoersystemen. Met een parttime zaakwaarnemer aan het hoofd, omdat hijzelf gewoon bij de gemeente blijft werken. De beschermer wordt geproduceerd in het Noord-Hollandse Opmeer en is leverbaar in vier standaardmaten, voor afwateringsbuizen van 160, 125, 80 of 60 millimeter, in elke gewenste taludhellingshoek. Uiteraard kunnen buizen met andere diameters via een verloopstuk worden aangesloten.
De gemeente Heerhugowaard heeft op diverse projecten meerdere tbb’s laten plaatsen en is daar volgens een reactie op www.tbbafvoersystemen.nl zeer tevreden over. Tijd dus voor een verdere expansie in de rest van Noord-Holland en daarbuiten. “Het loopt nu eigenlijk wel zó goed, dat mijn zaakwaarnemer er straks misschien een fulltime baan aan krijgt. Dat zou leuk zijn,” aldus Bruyns.
Octrooinummer: NL2013914
Houder: TBB Afvoersystemen, Heerhugowaard
Uitvinder: T. Bruyns